Sunday, May 2, 2010

1 Kes Lagi Remaja di Kasari Polis

SHAH ALAM – 1 m'sia masih menanti dan mengikuti perkembangan semasa isu adik Allahyarham Aminulrashid Amzah yang telah mati ditembak oleh pihak polis baru-baru ini.

Belum sempat pihak berkuasa membuat siasatan lanjutan untuk menyelesaikan masalah tersebut, dan mengubat kesedihan yang menimpa ahli keluarga Adik Aminulrashid yang rata-ratanya rakyat m'sia turut merasa kesesedihan, geram dan sebagainya kepada pihak polis, kini rakyat m'sia didengari 1 kes lagi Remaja dikasari oleh pihak Polis.

Kejadian ini berlaku ketika beberapa remaja sedang duduk di kawasan Dataran Shah Alam selepas menyertai program ‘Generasi Idaman Selangor’, sebelum peronda polis secara tiba-tiba muncul diiringi kebingitan siren yang menyebabkan semua remaja di situ berlari untuk menyelamatkan diri.

Retetan daripada itu, Kerajaan Negeri Selangor telah membuat lawatan keluarga mangsa yang diketuai oleh Dato’ Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Exco Kerajaan Negeri Selangor Y.B Dato' Dr Hassan Mod Ali bersama barisan kepimpinan ke rumah ahli keluarga adik Allahyarham Aminulrasyid Amzah, 15 tahun yang mati ditembak polis dalam satu kejadian di Seksyen 11.

Tan Sri Khalid Ibrahim, mewakili Kerajaan Negeri telah memberi sumbangan berbentuk cek sebanyak RM10,000 kepada ibu mangsa Norsiah Mohamad, 60 tahun dan keluarga Allahyarham Aminulrasyid Amzah.

Turut hadir ialah barisan EXCO Kerajaan Negeri Selangor dan kepimpinan PR yang lain.

Tan Sri Khalid Ibrahim (MB Selangor) bersama semua Exco Kerajaan Negeri Selangor, meluangkan masa sekitar setengah jam untuk bersemuka bersama keluarga mangsa dan beliau memberi pendapat dan perangsang kepada keluarga mangsa.

Katanya, "Saya berharap pihak berwajib dapat membuat siasatan yang telus mengenai kes ini dan beliau meletak sepenuh kepercayaan kepada pihak berwajib yang menyiasat kes ini".

Petikan Khas akhbar lain Ketika melawat keluarga Allahyarham " ibu mangsa dan keluarga saksi utama kes tersebut Pelajar Sekolah Menengah Seksyen 9 itu, terbunuh apabila terkena tembakan polis setelah mangsa dan rakannya yang menaiki kereta Proton Iswara cuba ditahan polis kira-kira pukul 2 pagi semalam.

Alahyarham keluar rumah secara senyap menggunakan kereta kakaknya untuk menonton perlawanan bola sepak di Seksyen 7 , Shah Alam.

Namun katanya, rakan kepada anaknya yang berada di dalam kereta itu memberitahu, dalam perjalanan pulang mereka sempat membantu rakan yang kerosakan motosikal di Seksyen 2. Katanya lagi, malangnya selepas itu, kereta mereka terlanggar pula sebuah kereta Mercedez-Benz.

"Mereka panik kerana tiada lesen memandu lalu terus memecut laju menyebabkan beberapa buah motosikal mengejar kereta anak saya hingga bergesel dengan salah sebuah motosikal tersebut. "Tiba-tiba mereka bertembung dengan sebuah kereta polis. Disebabkan takut mereka terus memecut laju dan enggan berhenti apabila diarahkan berbuat demikian," katanya.

Tambahnya lagi, polis yang mengejar kereta itu telah melepaskan tembakan dan mengenai salah satu tayar manakala satu das lagi menembusi cermin dan belakang kepala anaknya.

Katanya, keadaan itu menyebabkan anaknya melepaskan stereng kereta dan rebah ke pangkuan rakannya di sebelah, lalu menyebabkan kereta itu terus bergerak sebelum terbabas di dalam longkang.

"Oleh itu, saya meragui dengan kenyataan polis bahawa tembakan dilepaskan kerana kereta itu mengundur dan cuba merempuh anggota polis berkenaan," ujar beliau.

Semoga dengan cetusan suara hati ibu dan saksi utama mangsa dalam kejadian ini akan membuka mata rakyat seluruh m'sia dan menilai pentadiran Kerajaan Pusat dan pihak polis dalam menjaga keharmonian dan keselamatan rakyat m'sia untuk mencapai aspirasi rakyat.

"Kita mahukan satu pasukan polis mengikut cogan kata mesra, cekap dan tepat. Kita bukan mahu polis yang ditakuti oleh rakyat sendiri.

Kita hendak penyamun yang takut, bukan rakyat," kata Tan Sri Khalid ekoran selepas menerima berita Seorang remaja lelaki terlantar di hospital berikutan kekasaran polis selepas menyertai program "Generasi Idaman Selangor" anjuran Exco Kerajaan Selangor dengan kerjasama Majlis Bandaraya Shah (MBSA) di Dataran Shah Alam, malam semalam.

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI