Wednesday, January 29, 2014

Siapa Pun Bertanding Bagilah kerjasama, PAS Belajar Kesilapan Lalu

30 Jan , Batu caves: Entah mengapa saya menjadi penat membaca statement negatif pemuda PAS. Penat membaca SMS dan whatsup rakan-rakan ingin bertanya kan pendapat PRK Kajang dengan meletakkan calon DSAI, dan kenyataan pemuda PAS untuk boikot PRK Kajang. 

Kenangan indah Kuala Krai.  

Saya terdiam dan memikir setiap hari mencari jawapan berdasarkan pengalaman-pengalaman saya dalam penglibatan Pilhanraya umum dan Pilihanraya kecil. Pengalaman yang mungkin tidak sehebat sahabat-sahabat pimpinan lain tetapi ingin saya kongsi sedikit agar kita tidak melakukan kesilapan terus menerus. 

Pemuda PAS jangan keluarkan kenyataan yang merosakkan ukhwah.  Umpama tidak redha apa yang di tetapkan Allah SWT.   


Pada saya siapa pun yangg bertanding PAS/PKR /Dap  saya akan  tetap sumbang tenaga buah fikiran kerana Allah. Buat lah sesuatu kerana Allah bukan kerana orang;emosi. Nanti jika  kita tidak  buat kerana Allah kita tidak dapat apa-apa ganjaran melainkan penat dan dosa serta putus asa..


Belajar daripada sejarah lalu apabila ada kawasan yang boikot tutup bilik gerakan kerana  tidak dapat bertanding. Ungkit semua kerja-kerja di buat selama ini. "Ibarat debu berterbangan amalan kita selama ini". Dengan hati yang tidak bersih dan memboikot PRU11 lalu  kerana tidak meletakkan calon PAS di Batu Caves akhirnya  kemenangan tidak diberi kerana kesatuan hati tiada. Kita pengaruh sahabat-sahabat untuk tidak menjalankan tugas dan bertugas di tempat lain. Allah uji kita semua dengan melihat keikhlasan dalam menjalankan tugas dalam jemaah.

Alhamdulilah saya bukan orang yang mudah di pengaruh. Saya cuba mempertahankan kawasan DUN Batu Caves walaupun petugas PAS ramai lari kawasan lain. Dengan bantuan adik-adik jemaah kampus 20 orang dan makcik pakcik yang sudah berusia, kami bentukkan satu kumpulan dan membuat perang saraf pilihanraya. Memang hati sedih bila fikir kesatuan hati ketika itu. Namun saya sentiasa berdoa sepanjang PR dengan arahan pimpinan PAS dan TGNA, TGHA agar istiqama untuk jalankan tugas di tempat masing-masing. Usah ikut hati seperti rakan yang melakukan. Biarlah mereka kritik kita kerana tidak ikut arahan pimpinan kawasan. 

Namun kita perlu taat pimpinan PAS Pusat dan mempelajari peristiwa peperangan islam. Saya akur dengan menelan kepahitan kritikan sahabat-sahabat kerana tidak ikut arahan PAS kawasan. Allah juga maha mengetahui. mengapa saya perlu taat jika arahan itu tidak betul?? saya tidak mahu amalan saya hilang seperti debu beterbangan. 


Namun pada pilihanraya PRU12 pula laluan diberi untuk PKR bertanding lagi, calon PAS diberi di Gombak. kita buat kerja lagi dengan menerima hakikat mungkin belum tiba PAS bertanding di Batu Caves. Saya tidak dapat bayangkan jika satu hari nanti PAS akan bertanding di Batu Caves. Pasti pemuda-pemuda PAS bersemangat menjalankan tugas di Batu Caves. Begitulah juga muslimat kawasan. Insya-allah sama-sama doakan moga impian kita tercapai. 

Akhirnya  kemenangan di beri apabila PR menang besar walaupun kerusi PAS di kawasan parlimen Gombak sedikit . Inilah perancangan terbaik daripada Allah SWT yang selama ini PR  tidak kesempatan capai kemenangan besar. Ketika usia saya 24 tahun baru meraskan kemanisan kemenangan dalam PAS. sangat teruja sangat manis yang tidak dapat saya gambarkan. Tahniah kepada semua pimpinan dan semua petugas. 

Sahabat-sahabat PAS, pimpinan PKR dan DAP tidak ketepikan pimpinan PAS dengan memberi laluan melantik pimpinan-pimpinan menjadi ahli majlis bagi mencapai misi visi PR. Alhamdulilah akhirnya kesatuan hati dapat di satukan. Jadi mengapa perlu boikot?? Kita kena terima hakikat mungkin PAS belum diterima non muslim sepenuhnya. Namun berdoalah sentiasa moga Islam akan di terima dan berbondong-bondong orang memasuki PAS seperti yang berlaku sekarang PAS telah di terima oleh Non Muslim. Teruskan usaha dakwah ini. Suka saya menasihatkan pimpinan PAS terutama golongan muda Usah bertelagah dan mendabik dada. Apabila kita dalam jemaah tidak jemu dengan ilmu usrah maka amalkan ilmu tersebut sebaiknya. Patuh arahan pimpinan selagi tidak langgar syariatnya. 


Jika pimpinan minta kita taat suara pemilihan setelah bermusyawarah maka harus kita mentaatinya untuk kebaikan ummah. 


Sahabat-sahabat semua  yang di kasihi Allah "think positif". Ada hikmahnya 100 ribu rahsia dan terbilang rahsia Allah apabila tiap apa yang berlaku. 


Mungkin jika di takdir Allah DSAI menang nanti ini menjernihkan perbalahan antara Tan Sri Khalid dan  Azmin Ali sebab mereka pasti malu bila bigboss ada dalam pimpinan selangor. Mereka kena "respect" bapanya takut bergaduh depan bapa. Jadi wujudnya DSAI dalam Selangor harap mampu satukan ukhwah mereka kembali. Apakah kita tidak mahu mendapat pahala menyatukan dua hati ini kembali?
Lawan tetap Lawan, Papa Hero Malaysia. vote DSAI


Mungkin juga apabila DSAI menjadi MB Selangor nanti ekonomi bertambah baik bahkan lebih cerah masa depan kita semua untuk menuju Putrajaya. Sekarang umno sudah mula perang saraf. Mereka menggelepor bila DSAI yang bertanding kerana mereka nampak masa depan PR cerah. DSAI antara pimpinan yang jadi gerun kepada UMNO itu sebab berbagai kenyataan PRK Kajang di  buat. Dan sikap kita pula yang cuba memboikot PRK Kajang adalah sangat merugikan. Jernihkan hati perbetulkan niat dalam perjuangan. Jangan kita buat perangai macam UMNO. Jangan mendabik dada. 

Maka saya harap kita dalam PR jangan terpedaya tektik umno hingga lupa tanggungjawab.Muhasabah diri lihat kenyataan TGNA, YDP PAS ,  orang vateren dalam PAS. Mereka ambil positif bersangka baik dalam semua hal. Mereka turun dalam mana-mana PRK walaupun bukan PAS yang beranding. Jangan di sebabkan nafsu amarah kita doa kita terhalang untuk mencapai kemenangan.  Sekali lagi saya merayu semua ahli PAS bersihkan hati perbetulkan niat kita kembali berjuanglah kerana Allah. 

Kalau kawan kita susah bagi kerjesama apabila PAS bertanding tidak mengapa . Kita ramai jentera PAS. kita di ajar minta pertolongn Allah. Berbagai surah perjuangan dan pertolongan yang di ajar oleh alim ulama pada kita. Jadi amalkan. Moga kawan kita dalam PR dapat perbaiki dalam kerjasama dan "respect" antara 1 sama lain.

Maka sama-samalah jernihkan hati usah bertindak ikut emosi;hati. Jaga lidah hati kita dengan baik kerana 2 benda inilah yang akan merosak amal kita jiika tidak di jaga. Yang terbaik daripada Allah SWT juga. 

Sebelum terhenti coretan saya yang lemah ini, sebagai sahabat seperjuangan saya dengan rendah hati memohon maaf jika pandangan saya ini tidak di senangi untuk membetul kesilapan sahabat-sahabat dalam mengeluarkan kenyataan perjuangan.  

Orang mukmin itu bersaudara dan ia merupakan cermin kepada saudaranya. Sudah hampir 3 pagi mencari ilham berpandukan pengalaman dalam pilihanraya yang telah di lalui untuk membetulkan keadaan. 


Bagi pimpinan yang di pilih ingatlah amanah yang diberi rakyat sangat berat. Jalankan sebaiknya, bantu rakyat tanpa pilih bulu yang seperti di lakukan oleh UMNO. Buatlah perubahan diri. 

Tanpa rakyat, tanpa gerak kerja jemaah jika Allah tidak redha anda tidak akan diangkat menjadi pimpinan. Maka hargailah peluang yang ada. Bila rakyat minta bantuan hatta sekalipun pimpinan sudah tahu orang tersebut kuat Pembangkang Ahli Pakatan Rakyat. Maka kebajikan mereka perlu dijaga. Ramai yang terlepas pandang. Saya harap kita semua dapat perbaiki niat dalam amalan.  waallahhualam. 

Berjuang memang pahit tapi manisnya di syurga.

Catatan   mjuslimah Gombak cintakan kedamain dan perjuangan ISLAM.  "Kami dengar dan kami patuh arahan pimpinan" Moga PRK Kajang kekal untuk Pakatan Rakyat.Perbetulkan niat berjuanglah kerana Allah. Waallahhualam- Khaulah Al Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI