Thursday, July 4, 2013

Exco Agama Nasihat Umat Islam Tidak Salah Guna Wang Zakat, Ibu Tunggal Terharu Terima Bantuan

Sabak Bernam : Seramai 10 orang penerima asnaf bantuan zakat melahirkan rasa terharu apabila nama mereka telah terpilih sebagai penerima zakat untuk membina rumah yang diimpikan selama ini.

Azariah Tumiran ibu tunggal mempunyai lima cahaya mata yang masih kecil rasa gembira dengan bantuan sebanyak RM38 ribu.

Sallehen Mukhyi menyampaikan RM38 Ribu kepada Azariah Tumiran

Beliau berkata, alhamdulilah syukur kepada Allah SWT diatas rezeki dan bantuan yang diberikan oleh pihak Zakat. Sebelum ini sudah dua kali saya membuat permohonan tetapi  permohonan di tolak atas sebab tertentu. Namun  saya tidak berputus asa untuk terus membuat permohonan dan alhamdulilah tahun ini saya di pilih. Ini merupakan rezeki anak-anak saya yang masih kecil sempena ketibaan Ramadhan tidak lama lagi.

Menurut Azariah, pendapatan hasil menjual kuih muih sebulan RM350 tidak mengcukupi untuk membiayai pendidikan anak-anak namun kehidupan ini perlu di teruskan dengan usaha yang gigih.

Tambahnya lagi,  sebelum ini saya menyewa rumah sebanyak RM100, belum tolak  bil air dan bil elektrik. Bakinya untuk anak-anak. Alhamdullilah akhirnya kesusahan saya berakhir juga apabila Zakat Selangor telah mengambil serius dengan kesusahan yang saya alami selama ini dengan memilih saya sebagai penerima Zakat. Bantuan dihulurkan sekurang-kurangnya dapat mengurangkan beban saya.

Insya-Allah rumah yang telah siap dibina bakal diduduki sebelum Ramadhan dan dapatlah saya dan anak-anak merasakan rumah baru. Justeru saya merakamkan terima kasih kepada semua yang terlibat dan prihatin kepada saya sekeluarga dengan menghulurkan bantuan. Saya harap ADUN Sabak, Sallehen Mukhyi yang diberi mandat oleh rakyat dapat memberi khidmat yang terbaik  katanya kepada media.
Sementara itu, ADUN Sabak Sallehen Mukhyi yang telah merasmikan penyampaian bantuan zakat rumah kepada 10 orang penerima mengucapkan tahniah.

Katanya, alhamdulilah sebelum tibanya Ramadhan seramai 10 orang penduduk sekitar Bagan terap telah dipilih penerima zakat. Semoga dengan bantuan yang diberikan dapat dimanfaatkan sebaiknya dan dapat mengurangkan bebanan yang mereka tanggung selama ini.

Dalam kita memberi zakat kepada umat Islam terdapat syarat-syarat utama yang melayakkan individu itu menerima bantuan. Bukan semua orang boleh terima zakat jika syarat utama tidak menepati.

Menurut beliau, umat islam dinegeri ini sewajarnya memahami apakah yang dimaksudkan dengan Zakat, siapakah yang layak menerima bantuan dan sebagainya kerana difahamkan terdapat masyarakat yang mengambil kesempatan dengan menyalahguna wang zakat. Wang zakat tidak boleh dibuat main-main kerana kesan diakhirat amatlah perit.

Sallehen Mukhyi  merangkap Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian, Pembangunan Desa  menjelaskan lagi antara golongan yang berhak menerima harta zakat telah ditentukan Allah, ianya tidak diserahkan kepada pilihan manusia atau pemerintah semata-mata. Setiap yang telah ditentukan Syarak perlulah dilaksanakan sebagaimana dikehendaki Syarak. Ini menjadi amanah penting yang dipikul oleh individu atau institusi yang bertanggungjawab menguruskan harta zakat; memungut dan mengagihkannya.


Menjadi satu kaedah yang disepakati oleh para Fuqahak bahawa;تَصَرُّفُ الإِمَامِ عَلَى الرَّعِيَّةِ مَنُوْطٌ بِالْمَصْلَحَةِ“Tidak tanduk pemimpin dalam perkara yang berkait dengan rakyat terikat dengan maslahah (untuk rakyat)” (al-Asybah wa an-Nazair, Imam as-Suyuti).Ujarnya lagi, antara golongan yang berhak menerima zakat Allah telah menghadkan orang-orang yang berhak menerima harta zakat kepada lapan golongan iaitu 1. Untuk golongan fakir, 2. Untuk golongan miskin, 3. Untuk golongan muallaf yang hendak dijinakkan hatinya dengan agama, 4. Untuk ‘amil-amil yang dilantik menguruskan zakat, 5. Untuk hamba-hamba yang ingin memerdekakan dirinya, 6. Untuk orang-orang yang dibelenggu oleh hutang, 7. Untuk dibelanjakan bagi kemaslahan agama Allah (Fi Sabilillah), dan 8. Untuk orang-orang musafir yang terputus bekalan.إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاءِ وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللَّهِ وَاِبْنِ السَّبِيلِ فَرِيضَةً مِنَ اللَّهِ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ“Sesungguhnya sedekah-sedekah (yakni zakat) itu hanyalah untuk orang-orang fakir, dan orang-orang miskin, dan amil-amil yang menguruskannya, dan orang-orang muallaf yang dijinakkan hatinya, dan untuk hamba-hamba yang hendak memerdekakan dirinya, dan orang-orang yang berhutang, dan untuk (dibelanjakan pada) jalan Allah, dan orang-orang musafir (yang keputusan) dalam perjalanan. (Ketetapan hukum yang demikian itu ialah) sebagai satu ketetapan (yang datangnya) dari Allah. Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana”. (at-Taubah: 60)Oleh kerana orang-orang yang berhak menerima zakat telah ditetapkan oleh Allah, tidak boleh sewenang-wenangnya kita harta zakat digunakan kecuali kepada kepada aspek-aspek yang ditentukan Syarak. Para ulamak menegaskan; Jika seorang telah tersalah memberikan zakatnya di mana ia membayar zakatnya kepada orang yang tidak layak menerima harta zakat, maka zakatnya tidak sah dan wajib diulangi. (al-Fiqhul Wadhih, jil. 1, hlm. 514). Kerana itu, amat penting diperhatikan kepada siapa kita salurkan zakat kita, kata Sallehen selepas menyampaikan bantuan zakat kepada penerima di Masjid Sultan Muhammad Shah Parit 10, Sabak Bernam, disini.


Hadir bersama Ketua Pegawai Eksekutif Zakat Negeri Selangor Tuan Haji Mohamed Izam Bin Mohammad Yusof, Imam muda Jabar dan  Sham kamikaze.

Editor : Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI