Sunday, June 3, 2012

PASTI Bercambah DI Bwah Pengurusan PAKATAN RAKYAT


Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Pusat telah ditubuhkan  26 tahun semenjak 2004. 


Selama 26 tahun PASTI ditubuhkan berbagai onak dan duri dilalui semua warga PASTI bagi memastikan pendidikan PASTI yang berpegang kepada Al-Quran dan Al-Sunah dapat diteruskan dalam membentuk generasi Al-Quran.

Ikuti wawacara Wartawan, Khaulah Azwar bersama Pengarah PASTI Selangor, Hasbullah Ridzuan berkongsi pengalamannya dalam hadapi pelbagai cabaran sehingga  banyak lapisan masyarakat  telah menerima PASTI.

1)      Ustaz berapa ramai pelajar dan Guru PASTI sekitar negeri Selangor?
Pelajar 1800 dan guru 1100
2)Boleh ustaz terangkan PASTI dibawah pengurusan organisasi mana, dan kita sering dengar  ada pihak menyatakan PASTI mengaut keuntungan.

PASTI adalah satu organisasi yang tidak mengaut keuntungan. Ia sebuah organisasi yang ditubuhkan bawah organisasi PAS.

Kita tetap akan beri kefahaman kepada masyarakat bahawa pasti bukan sebuah tadika yang ditubuhkan akta perniagaan.
Kita operasi di  bawah pertubuhan PAS. Dengan adanya dibawah PAS, PASTI banyak ditubuhkan dan banyak program diadakan.

3)      Bagaimana PASTI mendapat dana untuk menubuh lebih  banyak pasti?
Alhamdulilah, dengan peranan yang dimainkan oleh semua pengasas PASTI, Guru-guru PASTI serta ibubapa pelajar, PASTI tetap  beroperasi.
Ramai ibubapa pelajar dan masyarkat luar sentiasa menghulurkan bantuan kepada PASTI bagi memastikan pendidikan di peringkat awal kanak-kanak yang dibawa oleh PASTI tercapai.
Walaupun PASTI tidak pernah menerima bantuan daripada badan-badan berwajib.

4)      Bagaimana pula Yuran yang dikenakan kepada setiap pelajar?

 Yuran pelajar bergantung tempat. Paling rendah RM 45, dan paling tinggi RM70 berdasarkan
 kedudukan geografi PASTI setiap kawasan. 
5 ) Berapa buah PASTI di Selangor?
Di Selangor kita ada  sebanyak 1700 buah  pasti.

6)      Bagaimana sudut silibers pendidikan PASTI?

Alhamdulillah, silibers PASTI adalah yang terbaik. Hal ini diakui ramai pihak. Kita akan pastikan silibers PASTI sentiasa dikemas kini mengikut peredaran masa.

PASTI menggunakan sistem tahfiz, KAFA, kokurikulum 4 tahun, K14 dan banyak lagi yang telah membukti semua pelajar PASTI mampu mengikuti silibers tersebut.

Dalam masa terdekat, PASTI akan melancarkan beberapa program dan produk terkini di Kedah bagi menarik ramai masyarakat supaya menjadikan PASTI sebagai pilihan utama.

7)  Apakah kemudahan yang PASTI terima daripada mana-mana pihak?

PASTI tidak pernah menerima geran daripada mana-mana pihak. Semua usaha daripada pengasas-pengasas pasti, dan sumbangan ibubapa yang  mahukan pendidikan pasti  perlu di tingkatkan.

8)      Bagaimana kebajikan guru-guru PASTI?

Kebajikan guru adalah satu priority. PASTI Pusat  sentiasa berusaha mempertingkatkan dari semasa ke semasa menjaga kebajikan semua guru.
Seperti contoh setiap tahun semua guru PASTI akan menerima elaun hari raya RM250, hadiah sempena hari guru dan banyak lagi.
Ini adalah bertujuan bagi memastikan jasa keringat semua guru PASTI dikenang.


9)      Semenjak negeri Selangor di ambil alih kerajaan Pakatan Rakyat, bagaimana  nasib PASTI?
Semenjak PR memerintah, kita tidak nafi, Exco Pendidikan kerajaan negeri Selangor, Dr Halimah Ali banyak membantu PASTI. Beliau begitu komited memastikan pendidikan PASTI tercapai misi dan visinya.
PASTI bangunan lama.
Antaranya diadakan latihan guru-guru. Ia sangat penting untk tingkatkan tahap kemahiran guru-guru supaya mereka dapat tingkatkan pembelajaran di PASTI.

Exco  pendidikan juga banyak membantu meningkatkan prasarana di pasti-pasti yang dhaif dari sudut infrasturktur.

Terkini PASTI telah menerima sumbangan sebanyak RM200,000 dan setiap pasti akan menerima RM1000 bagi memastikan keselesaan guru-guru dan semua pelajar.

Memandangkan PASTI bukan profit organisasi sememangnya PASTI menghadapi masalah untuk menaiktaraf PASTI.10)   Apakah halangan PASTI semenjak di tubuhkan?

Semasa pemerintahan kerajaan terdahulu (UMNO), pasti banyak hadapi cabaran terutamanya  dari sudut undang-undang, pelbagai ugutan politik diberikan kepada guru-guru dan pelajar.
Tetapi masalah ini sudah berkurangan apabila kerajaan PR Selangor mengambil alih pentadbiran.
PASTI berwajah baru dibawah pengurusan PAKATAN RAKYAT
Walaupun PASTI sering dicabar dengan undang-undang, alhamdulilah PASTI berjaya atasi masalah tersebut secara professional.

Semakin hari PASTI bercambah seperti cendawan yang subur di negeri Selangor apabila diambil alih kerajaan Pakatan Rakyat. Ini jelas membuktikan masyarakat luar pelbagai bangsa menerima PASTI.
 Editor : Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI