Saturday, May 14, 2011

Siti Norasiah menyatakan aktivitinya telah dimaklum oleh pihak berkuasaKg. Sg Pusu Gombak - Kami rasa kesal dengan tuduhan melulu oleh pihak Pengusaha Pasir Kumpulan Semesta Sdn Bhd yang telah membuat tuduhan yang berat keatas saya, kata Siti Norsiah Md Tamim, 51thn disini petang semalam dengan marah ketika ditemui oleh pihak media.

Turut hadir bersama penghulu mukim setapak, dan perwakilan daripada Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Dun Gombak Setia.
Siti Norasiah Md Tamim, 51thn merupakan pengusaha pasir dari Pahang yang telah membuat perniagaan menjual pasir halus dan kasar di Tanah Reserve perkuburan Sg Pusu. Beliau yang telah memulakan perniagaannya pada bulan April, 2011 telah diberikan berbagai tuduhan oleh pihak Kumpulan Semesta Sdn Bhd menyatakan memberi rasuah dengan hasil jualan pasir beliau kepada ketua kg Sg Pusu Hj Mohd Yunus Hj Ishak , Penghulu Mukim Setapak, Zuraimi Mohaini, Nazir Masjid Zakaria Mohd Radzi Mohamad dan Bilal Masjid Zakaria, Yaacob Sulaiman.

Tuduhan ini amat berat sekali pada saya dan semua yang telah diberikan fitnah oleh Kumpulan Semesta yang cuba memburukkan imej kami. “Sumpah, memang saya berjumpa dengan mereka, tetapi urusan saya adalah untuk membincang penyewaan tanah di kawasan tapak perkuburuan islam Kg Sg Pusu untuk dijadikan tempat penyimpanan pasir yang saya usahakan. Bukan memberi rasuah kepada mereka. Untuk menyatakan kebenaran ini, Saya juga telah mengangkat sumpah di Pejabat Pesuruhanjaya Sumpah Malaysia Mahkamah Sesyen Selayang yang ditandatangani oleh Palaniamah a/p Munusamy pada 28hb April 2011 bagi menyatakan kenyataan saya adalah benar dibawah akuan berkanun 1960” bagi membersihkan maruah saya dan semua yang terbabit”. “Sekiranya mereka menyatakan saya memberi rasuah apakah buktinya”? Sehingga kini tiada mana-mana pihak berkuasa seperti, Pejabat Daerah Tanah, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menyatakan saya membuat kerja-kerja yang melanggar peraturan”. Selain daripada itu, saya telah membuat perjanjian dengan pihak Masjid untuk menyewa tanah tersebut dengan bayaran RM2000 sebulan kepada Bendahari Masjid Zakaria, Muzzafar Shah Mustaffa sebanyak RM2000 pada 1hb April, 2011 (Resit No. masjid Zakaria 0461).

Semoga dengan sewa diberikan akan dijadikan dana tabung kubur Masjid bagi meratakan tanah perkuburan di Kg Sg Pusu, jelasnya kepada media. “Untuk apa saya melakukan kerja-kerja tidak faedah ini kerana saya mempunyai pengalaman yang luas tentang membuat dan mejual pasir selama 7thn dengan mempunyai lesen daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)”. Menurutnya, Kumpulan semesta Sdn Bhd yang telah beroperasi di Gombak memang sudah lama tetapi sentiasa bertukar tangan dan baru-baru ini kawasan tersebut tidak beroperasi lagi.

Saya beroperasi disini pada bulan April, 2011 sama dengan Kumpulan Semesta. Dengan mempunyai dua buah pengusaha pasir maka berlaku persaingan sengit dan kurang sihat. Saya kesal tuduhan diberikan bahkan setiap kali lori-lori yang merupakan pelanggan tetap saya masuk kawasan saya, pekerja kumpulan Semesta telah menahan lori-lori ini dan melontarkan berbagai fitnah sehingga berlaku terjejas ekonomi saya, ujarnya. Media juga telah difahamkan oleh Siti Norsiah, pasir yang dijual olehnya adalah Harga Pasir Kasar 1 tan RM27 dan pasir Halus 1 tan RM 35. Bagi kumpulan semesta pula mereka menjual dengan harga RM18 Pasir Kasar dan RM 25 Pasir Halus.

Harga saya sangat jauh berbeza dengan Kumpulan Semesta. Kami juga banyak terima aduan daripada pelanggan Kumpulan Semesta dimana kualiti pasir yang dijual oleh Kumpulan semesta tidak berkualiti. Dengan itulah menyebabkan pelanggan mereka tidak membeli lagi pasir di Kumpulan Semesta lagi. Mungkin dengan persaingan inilah menyebabkan berbagai fitnah berlaku. Saya percaya mereka semua salah faham dengan kerja yang saya lakukan tanpa membuat siasatan terperinci. Saya mempunyai segala Surat hitam putih bagi kerja-kerja dilakukan dan telah menghantar salinan surat kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Salinan Kepada Penasihat Kewangan Negeri Selangor, Datuk Sri Anwar Ibrahim sebagai makluman mereka. Semoga dengan penjelasan ini maka imej kami semua dibersihkan.

Sementara itu pula, Pak Wan yang merupakan perwakilan petugas daripada PKM DUN Gombak Setia melahirkan rasa kesal dengan apa yang berlaku. Katanya, “walaupun Pn. Siti Norasiah telah membuat surat hitam putih kepada Menteri Besar dengan mengunakan Tan Sri Datin Paduka Seri Hjh Zaleha Ismail, Mantan Menteri Kabinet Malaysia tetapi ianya tetap menjadi kesalahan kerana dibuat selepas berlaku kekecohan di Kg. Sg. Pusu.

Kemudian saya difahamkan juga oleh Tok Penghulu menyatakan Pn. Norsiah telah memaklumkan aktiviti tersebut kepada semua pihak seperti JAIS, Pejabat Tanah Daerah Gombak (PTDG), PKM Dun Gombak Setia tetapi apabila dibuat siasatan tiada sebarang kelulusan diberikan oleh pihak berwajib. Ini merupakan satu penipuan. Sekiranya dakwaan ini benar maka sedikit sebanyak telah menjejaskan reputasi Menteri Besar Selangor, ADUN Gombak Setia dan semua yang terlibat ”.

Bagi saya ia adalah satu kesilapan kerana tindakan beliau dengan melakukan kerja-kerja ini tanpa pengetahuan Exco Kerajaan Negeri Selangor, Insfrastruktur Kemudahan Awam merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia, Y.B Datuk Dr Hasan Mohamed Ali. Adakah mereka terlepas pandang dan peranan PKM Dun Gombak Setia disini. Dalam apa juga aktiviti yang dilakukanhendaklah diikut prosedur yang betul dengan mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa. Sekarang Pakatan Rakyat (PR) yang memerintah melakukan kerja-kerja dengan tulus dan mengikut prosedur bukan main redah seperti berlaku zaman pemerintahan UMNO-BN dahulu. Ini semua tektik politik kotor untuk memerangkap pihak-pihak tertentu yang dimainkan oleh pihak beliau memandangkan bahang-bahang Pilihanraya semakin hampir.

Beliau kena ingat,walaupun tanah ini merupakan tanah “reserve” dan wakaf kubur Kg Sg Pusu dibawah kelolaan Masjid yang telah diberikan mandat oleh pihak JAIS, tetapi sebarang keputusan mentadbir dan mengurus tanh tersebut dibawah kuasa JAIS. Tanah ini masih belum belum dapat kelulusan daripada pihak JAIS untuk di benarkan sebagai tempat aktiviti pengusaha pasir. Oleh itu saya harap perkara ini tidak berlaku lagi, katanya ketika di temui tapak lokasi. Media juga telah difahamkan oleh Tok Penghulu Mukim Setapak, Zuraimi Mohaini pihak JAIS telah turun padang membuat siasatan dan beliau menyerahkan tindakan selanjutkan kepada pihak berwajib kerana ia diluar bidang kuasa pentadbiran saya sebagai penghulu.Editor : khaulah azwar


No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI