Monday, April 18, 2011

Orang Asal Kemensah inginkan perubahan "Mohon Tanah pertanian & Guru pendidikan"


Kemensah - Orang Asal di sini mahukan perubahan dari sudut pembangunan, ekonomi dan kemajuan pendidikan bagi generasi anak-anak mereka.

En Sabri a/l Ah Hang, Penolong Pembantu JKKK Orang Asal Kemensah ketika ditemui dalam pertemuan bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Klang, Y.B Shaari Sungib petang semalam melahirkan rasa terharu kerana Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) sudi membantu kaum orang asal di sini.

Semenjak PR memerintah, saya lihat Y.B Shaari sering berkunjung ketempat ini untuk bertemu dengan kita disamping itu bertanyakan segala masaalah yang dihadapi oleh penduduk disini.

Keperihatinan beliau bersama Kerajaan PR amat kita hargai. Disini kami juga ingin mengharapkan perubahan dari semasa ke semasa untuk anak-anak kami. Mereka perlu didedahkan dengan ilmu samaada ilmu akademik mahupun pendidikan islam.

Hari ini saya serahkan surat permohonan mengenai tanah untuk bercucuk tanam menaiktaraf kehidupan orang asal disini dan keduanya mengenai permohonan untuk menyediakan guru-guru pra sekolah. Kami amat berharap kedua permohonan ini dapat perhatian sewajarnya oleh Kerajaan PR kerana ianya merupakan aset penting kepada anak-anak kami.

Katanya lagi,'cukuplah pada saya ibubapa mereka tidak mempunyai pendidikan yang tinggi tetapi kita harap ada perubahan kepada anak-anak akan datang. Mereka perlu dibekalkan ilmu pengetahuan dan menjadi masyarakat yang berguna seperti rakyat lain juga".

Seramai 15 orang berumur antara 7-12thn dan 25 orang berumur 4-6thn. Kami amat memerlukan guru-guru untuk memastikan anak-anak kami menjadi orang yang terpelajar. Setakat ini mereka yang berumur 7-12thn kami menghantar mereka di sekolah Kg. Sg. Pusu. Tetapi bagi anak-anak yang sudah patut menerima pendidikan awal di peringkat umur 4thn masih tidak berpeluang untuk ke sekolah. Mereka banyak menghabiskan masa dirumah bermain dengan teman-teman dan mengikut ibubapa mereka pergi memburu.

Tetapi apabila kami merenung wajah anak-anak ini, kami rasa sedih kerana keadaan ekonomi kami sebagai orang asal tidak begitu menggalakkan untuk memastikan anak-anak kami dapat bersekolah seperti pelajar yang lain. Boleh dikatakan pendapatan kami disini RM250 paling rendah dengan kerja-kerja memburu dan menjual kayu api. Untuk membiayai pelajaran anak-anak rasa menjadi tekanan juga pada kami apabila melihat kenaikan-kenaikan harga barang semakin meningkat yang sekali gus memberi tekanan kepada kami ditaraf fakir miskin.

Tetapi sebagai ibubapa, kami sentiasa inginkan terbaik untuk anak-anak kami. Tiada apa yang lebih berharga melainkan melihat kejayaan anak-anak. Besar harapan kami agar ada pihak terutamanya kerajaan PR sudi membantu kami dengan menyediakan guru tadika ataupun guru tuisyen bagi mendidik anak-anak kami di peringkat pra sekolah.

Dengan keadaan ekonomi dan pembangunan yang semakin membangun di Negeri Selangor ini, kami juga ingin merasakan kejayaan yang di kecapai oleh pemerintahan Kerajaan PR. Kalau dahulu 50thn pemerintahan UMNO-BN nasib kami tidak terbela kami harap perubahan ini akan dibuat oleh Kerajaan PR.

Kami sedih kerana kedudukan kami di kawasan hulu perkampungan ini sering disisihkan oleh Kerajaan Pusat walaupun kami sering berbincang antara satu sama lain dengan pihak Jabatan Hal Ehwal Orang Asal (JHEOA) mengenai keperluan asas kami disini. Pihak JHEOA sering meminta kita hanya bersabar sahaja. Janji-janji yang UMNO-BN taburkan banyak tidak dpat dilunaskan oleh mereka.

Menurutnya tujuan kita membuat permohonan tanah sebanyak 40 hekar ini untuk bercucuk tanam

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI