Tuesday, January 4, 2011

Kerajaan PR tidak menolak pembangunan

Bandar Baru Rawang - Operasi bersepadu telah dilaksanakan oleh pihak Majlis Perbandaran Selayang (MPS) disini petang semalam dengan kerjasama Polis, wakil Pemaju Mahumas Sdn Bhd, Ahli Majlis MPS bagi mencari jalan penyelesaian sikap kedegilan pengusaha Bas disini untuk menggunakan Terminal Bas dan Teksi yang sudah dibuka pada November, 2010.

Media difahamkan pembinaan yang telah dinaiktaraf bagi menyediakan kemudahan asas ini telah dilaksanakan pada tahun 2002 dengan menelan belanja sebanyak 10 juta untuk menaiktaraf pembangunan Rawang disini semasa pemerintahan Kerajaan UMNO/BN dengan kerjasama pihak Pemaju Mahumas Sdn Bhd.

Tn Hj Mohamad Abd Rahman, YDP PAS Selayang menyatakan "Pembinaan Terminal Teksi dan Bas adalah iabarat seperti batuk ditangga sahaja. Semasa pemerintahan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Rawang yang diterajui oleh Tan See Hang (UMNO/BN ), mereka laksanakan projek terminal ini tanpa perbicangan bersama dengan pihak MPS dan pemaju".

"Kita tidak tahu bagaimana mereka melakukan pembinaan ini yang tidak mendatangkan manfaatnya kepada rakyat disini. Mungkin peruntukkan tersebut boleh digunakan untuk menaiktaraf jalan raya dan sebagainya yang boleh mendatangkan kebaikan kepada semua pihak."

Ini disebabkan apabila terminal tersebut yang telah dibangunkan tidak dimanfaatkan sebaiknya oleh pihak pengusaha Bas dan Teksi.

Rungutan yang sering saya terima, didapati struktur bas yang begitu tidak sesuai pembinaannya. Ianya bukan sekadar meyukarkan pemandu untuk memberhentikan kenderaan mereka bahkan sukar untuk mengambil penumpang. Ukuran setiap tempat "parking" yang dibuat adalah tidak tepat. Selain daripada itu mereka juga dikenakan bayaran sewa sebanyak RM150 sebulan, katanya.

Disini saya ingin menegaskan bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) bukanlah menolak 100% pembangunan. Tetapi yang kami menolaknya adalah melakukan sesuatu perkara oleh pihak Kerajaan UMNO/BN tidak dilaksanakan dengan penuh teliti, perbincangan bersama oleh pihak berkuasa PBT.

Dengan sikap kecuaian mereka ini telah memberi kesan kepada pihak penguasa Bas, Teksi dan rakyat disini, apatah lagi dalam kegawatan ekonomi negara pada masa ini yang tidak stabil walaupun PM, Najib menyatakan ekonomi negara amat baik.

Sepatutnya mereka harus memikirkan kebaikan bersama untuk negara dan rakyat, bukan untuk kepentingan kepada Parti mereka sendiri. Seolah ingin menunjukkan bahawa Pentadbiran UMNO/BN adalah parti yang kaya dengan pembangunan.

Tetapi apalah ertinya dengan pembangunan yang bertingkat-tingkat menyebabkan rakyat pula menanggung risikonya apabila pentadbiran UMNO/BN tidak dapat melangsaikan hutang-piutang untuk menunjukkan sesuatu projek dilaksanakan oleh mereka mendapat keuntungan bersama terutamanya untuk membantu rakyat.

Dengan kegagalan Kerajaan UMNO/BN mentadbir ekonomi negara pada masa ini, mereka memainkan peranan pula dengan memberi bebanan dan sekaligus memberi tekanan kepada rakyat . Rakyat kini dibebankan dengan kenaikan harga barang dan sebagainya. Ini semua bagi tujuan menutup kelemahan pentadbiran UMNO/BN .

Rakyat pada masa ini begitu cemas apatahlagi mereka yang berpendapatan rendah. Mereka dihimpit dengan berbagai masaalah terutamanya dengan masaalah ekonomi .Walaupun suara rakyat sering diutarakan dalam media mengenai isu tersebut, adakah pihak Kerajaan UMNO/BN begitu peka untuk mendengar suara hati rakyat.

Sekiranya mereka peka dengan kemasalatan ini, kita harap UMNO/BN buatlah tindakan sebaiknya jangan sampai Rakyat gulingkan mereka dalam PRU ke 13 nanti, ujarnya.

Mohamad berkata lagi, " Isu Terminal Bas dan teksi ini berlaku pada tahun 2002 dan Selepas Peralihan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) pada tahun 2009, Projek ini diserahkan kepada Kerajaan (PR) pula".

Kerajaan (PR), MPS, dibebankan dengan masaalah yang dibawa oleh UMNO/BN bagi mencari jalan penyelesaiaan isu Terminal ini.

Inilah pentadbiran Kerajaan UMNO/BN yang sentiasa memberi 1000 masaalah kepada rakyat, dan pentadbiran kerajaan (PR) yang menerajaui negeri selangor ini kena menangung risikonya pula, ujarnya.

Sementara itu, Mohd Jaid Ehsan berkata terdapat kompaun yang telah dikeluarkan oleh pihak MPS bersama agensi yang terlibat disebabkan pengusaha tidak mematuhi laluan bas yang telah ditetapkan dan berbagai masaalah yang telah timbul semenjak tertubuhnya Terminal ini.

Laluan pengusaha bas disini akan dibuat pemantauan ketat memandangkan mereka mengambil dan menurunkan penumpang ditempat yang tidak sepatutnya. Ekoran dengan sikap kedegilan dan tidak mendapat kerjsama pihak pengusaha Bas dan Teksi maka laluan lintas disini menjadi terlalu sesak.

Insya-ALLAH, Jabatan Kejuruteraan MPS bersama Mahumas Sdn Bhd akan bekerjasama untuk membuat reka bentuk bas baru dan memperbaiki struktrur bas dan teksi termasuklah pengusaha bas yang meletakkan kenderaaan mereka disini. Ini adalah bertujuan bagi mereka menyusunkan kenderaan dengan baik sebaris dengan dua atau 3 lorong terminal.

Selain daripada itu, kita akan mencari jalan lain bagi menaiktaraf pembangunan rawang disini terutamanya dari sudut struktur, infrasturuktur dan kemudahan yang lain agar semua pihak baik Pengusaha Bas, Teksi, Rakyat mendapat kebaikan bersama.

Bagi mereka yang berniaga di tapak lokasi Perhentian Bas lama kita akan berbincang kembali bersama dengan Mahumas Mas Sdn Bhd untuk menyediakan tempat peniaga tersebut agar mereka dapat meneruskan perniagaan mereka tanpa mengalami masaalah lain.

Sehubungan dengan itu Setiausaha Persatuan Pemandu Teksi Rawang En Thiru berkata, pihak kami bukan tidak mahu berpindah ke terminal yang disediakan tetapi apalah gunanya sekiranya kami pindah tidak mendapat keuntungan kepada kami.

Ini adalah disebabkan Pengusaha Bas juga tidak mahu berpindah. Sedangkan kami dapat penumpang apabila Bas menurunkan pelanggannya. Jadi kami mencari pendapatan disini berpandukan kepada pihak Pengusaha Bas juga.

Selain daripada itu, lokasi terminal tersebut terlalu jauh dan tertutup. Mungkin sukar kepada penumpang untuk pergi ke setesen tersebut.

Katanya lagi, Terminal Teksi disini walaupun diberikan sementara waktu untuk beroperasi tetapi pelanggan kami ramai kerana ia kawasan terbuka. Oleh itu, kami minta jasa baik pengurusan agar dapat pertimbangkan sebaiknya kerana inilah punca pendapatan kami untuk menyara keluarga.

Editor :khaulah azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI