Saturday, November 6, 2010

Program institusi keluarga mencari jalan penyelesaian permasalahan kekeluargaan

Gombak -Kerajaan Negeri Selangor telah mengambil daya inasatif utama untuk menganjurkan acara 20 jam berturut-turut yang bertemakan ‘Memperkasakan Institusi Keluarga’ yang melibatkan sembilan kawasan daerah di Negeri Selangor.
YB Dato’ Dr. Hasan bin Haji Ali, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam merangkap ADUN Gombak Setia berkata "Bagi menjayakan program ini , Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) Gombak, semua Tuan Nazir Masjid, Tuan Pengerusi Surau Daerah Gombak telah memberi kerjasama bagi memastikan program tersebut berjalan dengan lancar. Ini merupakan siri ke dua yang telah berjaya dilaksanakan setelah diadakan di K.Selangor pada bulan lepas.
"Tujuan utama mengadakan program institusi keluarga adalah mencari jalan penyelesaian permasalahan kekeluargaan yang boleh menyebabkan berlakunya gejala sosial keatas remaja-remaja sekolah".
Akibat keruntuhan rumahtangga yang dialami oleh ibubapa mereka sedikit sebanyak memberi impak negatif kepada diri, emosi anak-anak dan diri mereka sendiri.
Kepincangan rumahtangga inilah menyebabkan kes penceraian terutamanya di negeri selangor merupakan kes tertinggi tidak kira samaada golongan muda atau tua, ujarnya" .
Dato' Dr Hasan yang telah diberi mandat oleh Kerjaan Negeri Selangor bagi mengadakan program ini mengharapkan satu bentuk gerakan atau ‘movement’ akan berlaku setelah program ini dilaksanakan di seluruh negeri.
Katanya "Program Institusi Keluarga Gombak yang diadakan ini mendapat sambutan luar biasa sejak dari awal (khutbah Jumaat di Masjid Al-Syakirin Bt 6 Gombak) hingga keesokkan harinya telah diadakan Qiammulail dan munajat keluarga dirahmati yang telah dibimbing oleh Ustaz Osman Ibrahim yang merupakan pendakwah bebas pelapor zikir munajat".
"Terdapat berbagai pengisian yang amat bermakna telah dibincangkan dalam siri tersebut seperti Dailog usrah saadah yang telah dibimbing oleh Utz Zamri Hj Mohd Zainuddin, mari mengaji TV9 dengan mengupas isu sebab Anak menjadi liar, ciri-ciri calon dalam syariat islam, ciri-ciri ibubapa yang dirahmati, kegagalan pembentukkan keluarga sakinah dan lain-lain lagi".
Pada keesokan harinya program ini juga telah diadakan pengisian tazkirah subuh yang menyentuh ibubapa dan anak, Formula Keluarga Mithali yang telah disampaikan oleh Dato' Dr Hasan.
Dato' Dr Hasan yang ditemui dalam program tersebut berkata "Sebanyak 30 khemah beserta ruang dalam dan luar masjid dipenuhi oleh segenap lapisan masyarakat di Gombak termasuk pimpinan di peringkat daerah, pegawai daerah, ketua-ketua penolong pegawai daerah, jurutera-jurutera daerah, Sek. Ren. Agama, KAFA Integrasi serta orang ramai seluruh Daerah Gombak.
Ketua jabatan dan warga kerja masing-masing mengikuti program daripada awal hingga akhir termasuk Qiamulail dan munajat kekeluargaan yang bermula sejak 4 pagi Sabtu".
Katanya program forum ini telah dihadiri oleh penceramah-pencerah dan ahli-ahli panel seperti Ustaz Zamri (Mari Mengaji TV9) dan Ustaz Dr Sofi, Utz Zamri Bin Zainal Abidin (Radio Ikim) telah menyerikan acara-acara program.
Program terus-menerus 20 jam ini begitu diminati. Para hadirin yang hadir terpaku di tempat duduk masing-masing mengikuti kuliah yang disampaikan.
Pensyarah-pensyarah telah memberi contoh-contoh yang hidup dengan jenaka yang munasabah bagi mengelakkan kebosanan. Perbincangan 2 hala telah dibuka kepada yang hadir bagi membincangkan isu institusi kekeluargaan, katanya.
Selain daripada itu, seramai 50 orang fakir miskin telah menerima sumbangan bantuan daripada Lembaga Zakat Selangor (LZS) dan beberapa orang yag telah terpilih menerima sumbangan cheque untuk bantuan modal perniagaan sebanyak RM6,148.00, Bantuan bina rumah Rm38,000 yang telah disampaikan oleh Dato' Dr Hasan.
Mohd Syah Mohd Osman yang telah menerima bantuan bina rumah RM38,000 melahirkan rasa kegembiraan dan kesyukurannya kerana (LZS) dan Kerajaan Negeri telah memberi perhatian diatas kesusahan yang dialami . Beliau yang telah ditimpa musibah kemalangan jalan raya ketika membawa teksi telah mengalami kecederaan yang parah 1thn yang lalu.
Beliau yang tidak berupaya untuk meneruskan kehidupan dengan keadaan rumah yang sangat dhaif telah menyuarakan masaalah yang dialami kepada (LZS) agar dapat meringankan bebanan yang dialami seisi keluarga. Alhamdulilah atas keperihatinan tersebut rumah saya telah pun siap dibina untuk berteduh, katanya.


Koleksi Foto

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI