Wednesday, October 20, 2010

Kesal Tindakan Syabas "Tekanan Air terlalu rendahTmn Berjaya Gombak - Ketidak puasan hati salah seorang penduduk sekitar Kg. Kerdas apabila dilihat tekanan air terlalu rendah disekitar kediamannya.

En Hashim Maon berkata, "Kerajaan Pusat bukan sahaja gagal membantu rakyat Selangor mendapatkan kemudahan air yang murah malah gagal mengambil tindakan ke atas Dr Mohd Khir Toyo yang telah memberi konsesi secara cuai kepada syarikat kroni".
Kerajaan Persekutuan (UMNO/BN) harus ingat kemelut air di negeri ini bermula apabila Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dibenarkan menaikkan tarif air tanpa mengambil kira beban tanggungan rakyat yang masih merangkak di dalam kemelut ekonomi global.

Katanya, kerajaan BN yang dipimpin oleh Khir telah menandatangani perjanjian konsesi air dengan Syabas di mana syarikat itu dibenarkan menaikkan tarif sehingga 37% pada 2009, 25% (2012), 20% (2015), 10% (2018) dan 5% (2021).
Kini keperitan itu semakin terasa oleh saya sekeluarga dan penduduk sekitar apabila air dirumah terlalu rendah. Amat menyukarkan saya dan keluarga untuk menggunakan air sedangkan ia merupakan 1 keperluan asas.

Beliau juga melahirkan rasa kesalnya kerana setiap bulan bil air kami bayar tetapi kami tidak mendapat hak kami. Saya dan penduduk disini rasa 1 tekanan kerana tidak sanggup lagi mencari air di luar sekitar kawasan kediaman kami, katanya.
Saya juga difahamkan daripada 1 sumber yang sangat dipercayai dimana dalam 2 thn lagi seluruh selangor dan k.l akan mengalami masaalah besar iaitu tekanan air yang terlalu rendah kerana syabas telah memainkan peranan penting dengan memasang alat bagi mengawal tekanan air tersebut.

Bukan saya sahaja rasa dianayai oleh pihak Syabas tetapi mungkin beberapa penduduk disini juga mengalami masaalah yang sama. Saya amat berharap agar kedatangan saya mewakili penduduk disini bertemu dengan Dato' Dr Hasan selaku Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia sedikit sebanyak dapat menyelesaikan kemelut ini dengan baik dengan segera kerana kami tidak sanggup menahan sabar dengan tekanan yang diberikan oleh syabas.
Setelah mendengar masaalah dan tekanan yang dihadapi oleh En. Hashim, Dato' Dr Hasan telah meminta Pegawai beliau (Omar Satari) untuk mengambil aduan tersebut dan adakan 1 mesyuarat khas bersama Syabas untuk atasi kemelut air ini terutamanya di negeri selangor dan insya-allah akan diusulkan dalam mesyuarat Exco akan datang, katanya.

"Insya-allah, Kerajaan negeri akan terus mengambil langkah-langkah wajar untuk memberi kefahaman kepada rakyat Selangor bagaimana kerajaan terdahulu telah menganiaya rakyat melalui pemberian konsesi kepada syarikat kroni".

“Kita yakin rakyat Selangor menyokong penuh usaha kerajaan negeri mempertahankan hak air ini dan sentiasa mendoakan kejayaan kita,” ujarnya lagi.Editor :Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI