Sunday, October 24, 2010

Hasrat ingin jadikan masjid sebagai Universiti Rakyat

K.Selangor - Program Pemerkasaan Institut Keluarga dengan mengadakan berbagai program seperti Wacana pemimpin tempatan, motivasi ibubapa dan guru cemerlang, forum hal ehwal Islam dan lain-lain program telah mendapat sambutan yang amat baik diseluruh kawasan k.selangor kelmarin.
Program Mendekati Rakyat (PMR) yang dianjurkan oleh YB Dato’ Dr. Hasan bin Haji Ali, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) melebihi 3000 kehadiran pengunjung.
PMR telah dirasmikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, MB Selangor dengan mengadakan solat fardhu maghrib berjemaah bersama rakyat.
Selain daripada itu, program Forum Hal Ehwal Islam yang diadakan telah dihadiri oleh ahli-ahli panel-panel profesional seperti Dr Zulkifli Mohamad Albakri, Ustaz Haslin B. Baharin, Ustaz Zulkarnain Hamzah dan Ustaz Halim Din.
Forum tersebut telah diisi dengan pengisian yang menyentuh relevan atau tidak dibincangkan hal isntitusi keluarga pada masa kini, bilangan peratus penceraian yang semakin meningkat, kegagalan mendirikan rumahtangga sakinah, punca penceraian dan lain-lain.
Forum tersebut juga telah membuka minda rakyat yang hadir mengenai pendidikan ibubapa kepada ana-anak dalam mendalami ilmu dunia dan akhirat bagi mengenali penciptaNya, peranan dan tanggungjawab ibubapa kepada anak-anak, tips rumah tangga yang mendapat kerberkatan oleh Allah swt dan sebagainya.
Berkata Y. B Dato' Dr Hasan "sepanjang program (PMR) diadakan yang bermula daripada solat jumaat sehingga qiammulail didapati penduduk dan rakyat sekitar k.selangor telah memberi komitment yang sangat tinggi".
"Diluar jangkaan saya kerana kehadiran yang melebihi 3000 pengunjung sehingga qiammualail ini diadakan".
"Saya juga difahamkan kehadiran bukan setakat penduduk K.Selangor sahaja yang mengimarahkan program ini tetapi diluar kawasan K.Selangor juga turut hadir bersama ahli keluarga mereka", katanya.
Penduduk disini juga telah mengadakan gotong - royong dengan menumbangkan beberapa ekor lembu sebagai juadah kepada pengunjung yang hadir.
Disini saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pengunjung dan rakyat sekitar kuala selangor, pihak urusetia, jawatankuasa masjid, (JAIS), pihak sekolah dan semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dengan memberi kerjasama bagi menjayakan program ini. Semoga program yang murni ini mendapat keberkatan Allah swt.
Alhamdulilah Program Qiammulail yang dihidupkan dengan zikir-zikir munajat telah menyentuh hati kepada yang mendengar. Semoga titisan air mata yang mengalir adalah tangisan air mata taubat nasuha dengan menyesali kesilapan-kesilapan yang kita lakukan tanpa disedari sebagai hamba.
Selepas solat subuh, program ini juga telah disini dengan pengisian Tazkirah yang disampaikan oleh saya sendiri mengenai "ibubapa & anak : Formula keluarga Mithali".

Sepanjang program ini diadakan pihak penganjur juga telah menyediakan kediaman sebanyak 30 buah khemah, sekolah dan masjid juga dibuka untuk kediaman semua pengunjung yang hadir untuk menunaikan solat hajat. Alhamdulilah tiada masaalah kediaman dan saya sendiri juga turut tidur bermalam dirumah penduduk kg disini, ujarnya.
Y.b Dato' Hasan melahirkan kesyukurannya kerana program imarahkan majlis-majlis ilmu dimasjid atau disurau telah hidup terutamanya dinegeri selangor semenjak dibawah pentadbiran Pakatan Rakyat (PR).
Beliau juga berazam dan berhasrat untuk menjadikan masjid sebagai university rakyat dan taman-taman syurga, dimana rumah allah ini mendapat kunjungan ramai oleh umat islam, ujarnya dalam majlis penutup program Hal Ehwan Islam.
Bagi memeriahkan suasana program (PMR), majlis tersebut diadakan dengan menyampaikan sumbangan kepada fakir miskin, orang kurang upaya (OKU). Seramai 11 orang yang telah menerima sumbangan daripada Lembaga Zakat Selangor (LZS) yang telah disempurnakan oleh Y. B Dato' Dr Hasan.
Pn Siti Fatona Hj Yasni, 45thn telah menerima sumbangan daripada LZS sebanyak RM38,000.00 untuk membina rumah baru. Beliau sekeluarga yang telah ditimpa musibah dengan kehilangan kediaman akibat kebakaran baru-baru ini.
Suami beliau Selamat B. Atiman yang mengalami sakit buah pinggang semenjak tahun 2005 lagi tidak mampu bekerja keras kerana beliau sedang membuat rawatan dialisis. Kini taggungjawab untuk mendapat rezeki yang halal terletak dibahu Siti Fatona bagi meneruskan kehidupan dan membiayai pelajaran anak-anaknya seramai 4 orang yang semakin membesar.
Siti Fatona dan suaminya melahirkan rasa terharu diatas sumbangan yang diberikan oleh LZS dengan keperihatinan Kerajaan Negeri (PR) yang telah memilih beliau sebagai asnaf. Beliau melahirkan kesyukurannya kerana ketika beliau sekeluarga ditimpa musibah masih ada yang sudi menghulurkan bantuan.
"Alhamdulilah semoga sumbangan yang saya terima ini dapat membantu saya dan keluarga membina rumah baru dan membeli barang keperluan harian dan anak-anak" katanya.
Sementara itu, En Tasmin bin Partonjo merupakan salah seorang OKU telah menerima sumbangan merasa hiba kerana beliau yang telah mengalami kemalangan semenjak 4thn yang lalu kini tidak mampu bekerja. Isteri beliau banyak membantu dengan mengorbankan masa, membanting tulang dan memerahkan keringatnya dengan bekerja keras untuk mendapatkan rezeki yang diberkati.

Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak LZS dan kerajaan negeri yang telah mengamalkan konsep negeri berkebajikan kerana telah memilih saya sebagai penerima zakat. Semoga Allah swt yang selayaknya membalasnya, ujarnya dengan perasaan hiba di masjid Ar-Rahman Bukit Badong disini.


Khaulah AzwarNo comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI