Thursday, September 2, 2010

Isu penglibatan mahasiswa dalam politik

KUALA LUMPUR, 2 Sept: Pertemuan antara Dewan Pemuda PAS Pusat dengan Datuk Saifuddin Abdullah bagi membincangkan isu penglibatan mahasiswa dalam politik berlangsung hari ini.

Pertemuan tersebut akan berlangsung jam 10.30 pagi ini di pejabat Timbalan Menteri Pengajian Tinggi itu di Putrajaya selepas ditangguhkan 23 Ogos lalu.

Deligasi Pemuda PAS diketuai ketuanya, Nasrudin Hassan bersama Setiausaha Khairul Faizi, Ketua Penerangan, Suhaizan Kayat dan Bendahari, Adram Musa.

Dalam pertemuan kira-kira 40 minit tadi, Pemuda PAS juga menyerahkan memorandum, hasil kajian pihaknya, yang menyenaraikan kewajaran membenarkan mahasiswa IPTA aktif berpolitik.

Memorandum itu juga antara lain menggesa kerajaan mamansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

"Ini merupakan langkah permulaan yang baik sebab kami dapat (peluang) beri pandangan kepada beliau.

"Kita perhatikan siri dialog dan ucapan timbalan menteri hampir senada dengan perjuangan kita untuk bebaskan mahasiswa daripada kekangan AUKU," kata Nasruddin ketika ditemui wartawan selepas pertemuan tersebut. Demi memperjuangkan hak mahasiswa itu uga kata Nasrudin, dewan itu bersedia bertemu dengan Pemuda Umno dan BN.

Saifuddin sebelum ini menyatakan kesediaan untuk menemui sesiapa sahaja termasuk Pemuda PAS bagi membincangkan idea membenarkan penglibatan mahasiswa dalam politik.

Pertemuan tersebut awalnya dicadangkan pada 23 Ogos namun ditangguhkan oleh Saifuddin pada satu tarikh yang akan diberitahu kemudian.

Beliau yang juga anggota Majlis Tertinggi Umno kelmarin bagaimanapun telah memaklumkan tarikh hari ini untuk bertemu Pemuda PAS.

Kabinet sebelum ini juga telah menolak idea Saifuddin tersebut yang mahu kerajaan membenarkan mahasiswa menyertai politik secara aktif.

Biarpun ditolak, Saifuddin tetap optimis memandangkan turut mendapat sokongan bukan sahaja dari beberapa rakan Umno BN yang lain, malah Perdana Menteri sendiri yang dilihat terbuka dengan isu tersebut.

Selaian Pemuda PAS, PKR juga mahu melamar Saifuddin mengetuai kaukus khas di Parlimen berhubung isu tersebut.

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI