Sunday, May 16, 2010

PRK Sibu: Petunjuk Jelas Tolak BN

Sesungguhnya perubahan bermula di Sibu, tsunami pilihan raya Semenanjung sudah melanda Sarawak. Paling daramatik, trend sikap politik senyap kalangan pengundi Cina di Hulu Selangor menolak Barisan Nasional (BN) turut melanda hati budi pengundi Cina Foochow Sibu. Segala-galanya terjawab dalam pilihan raya kecil (PrK) Sibu.Tahniah, syabas dan selamat untuk warga Sibu.

Tahniah kepada semua pimpinan, dan petugas Pakatan Rakyat. Syabas kepada DAP kerana kemenangan calonnya, Wong Ho Leng yang berjaya meraih kemenangan dengan peningkatan undi selesa. Ucapan selamat pula kepada seluruh rakyat Sarawak, semoga keputusan PrK Sibu adalah petunjuk jelas betapa rakyat Sarawak telah bersedia melakukan perubahan dalam pilihan raya negeri nanti.
Analisis angka dan peratus

Jadual 1 di bawah adalah gambaran bagi kemenangan DAP yang mewakili Pakatan Rakyat pada pilihan raya kecil (Pr) P.212 Sibu yang diadakan pada 16 Mei 2010. Jadual di bawah juga menjelaskan kedudukan keputusan PrK secara bandingan dengan pilihan raya umum (PRU) pada 8 Mac 2008.Jadual di atas mempamerkan keputusan pengundian bagi PrK Sibu adalah:
1. Undi BN merosot sebanyak 691 undi
2. Undi DAP bertambah 2,942 undi
3. Perubahan majoriti bagi DAP dari kalah kepada menang 398 undi
4. Pertambahan undi sah sebanyak 1,671 undi atau 1.81 peratus.
5. Petunjuk asas dari PrK Sibu adalah berlaku peningkatan sikap pengundi menolak BN dalam pilihan raya negeri Sarawak akan datang.

Petunjuk menolak BN

Namun begitu, di sebalik analisis angka dan peratus sebenarnya ia menggambar suatu kekecewaan besar Barisan Nasional (BN). Nilai kecewa itu adalah:

1. Bermula dengan keazaman tinggi Perdana Menteri selaku Pengerusi Barisan Nasional, Datuk Seri Mohd Najib yang disokong kuat oleh kerja keras timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengulangi kemenangan di Hulu Selangor, tetapi ia tidak disambut oleh majoriti pengundi Sibu.

2. Kekecewaan BN juga dapat dilihat apabila DAP yang diserang habis-habisan tidak memberi kesan. Sebaliknya DAP telah mendapat tambahan sebanyak 2,942 undi sehingga berjaya meningkat undi dari kekalahan 3,235 kepada kemenangan 398 undi majoriti. Meskipun berlaku pertambahan jumlah undi sah dari 66.79 peratus (PRU 2008) kepada 68.61 peratus (PrU 2010), namun tambahan itu berpihak kepada DAP.

3. Kekecewaan pihak pemimpin BN juga boleh dilihat sebagai manifestasi sokongan yang merosot rakyat Sarawak kepada igauan 1Malaysia momokan Datuk Seri Najib. Meskipun Datuk Seri Najib melakukan turun padang sampai paling kerap dalam sejarah pilihan raya dan sanggup terlibat dengan upacara agama perarakan Tua Pek Kong. Namun, sikap politik senyap pengundi Cina Foochow telah meleyapkan promosi 1Malaysia di bumi Sarawak.

4. Paling kecewa dan perit untuk diterima oleh pemimpin BN adalah kesan kekalahan di Sibu turut memberi palitan kepada kepimpinan Ketua Menteri Sarawak, Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud yang paling lama menerajui kerajaan negeri. Petunjuk jelas pengundi Cina yang membentuk 67 peratus daripada 54,695 pengundi Sibu menolak calon SUPP dijangka akan membuat perubahan yang bakal menyebelahi Pakatan Rakyat dalam pilihan raya negeri nanti.

Sama-sama kita tunggu dalam pilihan raya negeri Sarawak nanti (mungkin seawal September atau dilewatkan ke penghujung tahun depan ekoran kekalahan di Subu).

Semoga Tuhan Yang Esa memelihara umatnya yang sentiasa beriltizam dengan kebenaran dan kesabaran di dalam menegak keadilan dan meruntuhkan kemungkaran di bumi.

Oleh:
Wan Nik Wan Yussof
Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan
merangkap Timbalan Pengarah 1 JPN PAS Kelantan

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI