Sunday, May 23, 2010

616 Warga Emas Diraikan dengan Majlis Ramah Mesra Usia Emas


Gombak – Acapkali kita mendengar Warga Emas apabila telah semakin hari lanjut usia di pinggirkan oleh anak-anak sendiri apabila mereka telah berjaya. Apatahlagi apabila ibubapa mereka tidak berkemampuan lagi untuk menguruskan diri mereka dengan sempurna, memerlukan perhatian sepenuhnya dan mengaharap kasih sayang daripada anak-anak untuk meneruskan sisa-sia kehidupan ini .

Tetapi sebagai anak adakah terdetik di hati mereka diatas kesedihan, kesusahan ibubapa mereka selama ini?? Ibubapa sanggup mengorbankan apa sahaja untuk melihat kejayaan anak-anak mereka. Namun di setiap pengorbanan yang dilakukan tidak diharapkan balasan. Apakah kita telah membalasnya dengan secukupnya??.

Wang Ringgit bukan ukuran tetapi yang penting kepada insan yang bergelar Warga Emas disaat nyawa penghujung hayat yang lebih penting adalah perhatian, belaian kasih sayang anak-anak terhadap dirinya.

Untuk mengiburkan hati dan mengubat kesunyian warga emas yang diantaranya telah dipinggirkan oleh anak-anak, PKM Dun Gombak Setia dengan kerjasama Zon Gombak Setia telah mendekati dan mengambil inisatif untuk bersama golongan tersebut tidak mengira bangsa, agama mahupun ideologi pemahaman politik yang berbeza.

Golongan tersebut telah mendapat perhatian sewajarnya daripada Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Dun Gombak Setia yang diterajui di bawah pimpinan Y.B Dato’ Hasan Mohd Ali dengan Mengadakan Majlis Ramah Mesra Usia Emas baru-baru ini di Dewan Pusat Kebajikan Gombak Setia (PKGS).

Seramai 616 orang yang hadir. 225 orang Warga Emas yang berdaftar Skim Mesra Usia Emas telah menerima sumbangan hadiah cenderahati daripada pihak penganjur dan yang masih tidak berdaftar juga turut menghadirkan diri seramai 391 orang.

Majlis tersebut telah di dirasmikan oleh Y.B Dato’ Hasan B. Mohd Ali (Exco Kerajaan Negeri Selangor/Adun Gombak Setia).

Turut menghadirkan diri Tok Penghulu Zuraimi B. Mohani, Imam Masjid As-Syakirin Al-Fadhil Utz Hj Elias B. Hj Yusof yang telah membaca doa selamat bagi memberkati majlis tersebut.

Sepanjang perjalanan program Ramah Mesra Usia Emas dijalankan kaunter pendaftaran SPR, Warga Emas telah dibuka dan didapati program ini telah mendapat sambutan yang amat baik sekali .

Y.B Dato’ Hasan berkata ” Saya amat terkejut juga apabila telah dimaklumkan oleh Hj. Abd Wahab dimana pendaftaran Warga Emas pada hari ini diluar jangkaan pihak penganjur kerana didapati bilangan warga emas yang berdaftar hampir seramai 391 orang dan kehadiran pada hari ini juga telah mencecah 616 orang. Alhamdulilah semoga rakyat gombak sentiasa memberi sokongan padu kepada saya, semua pimpinan gombak, ketua kg dan kakitangan PKM Dun Gombak setia dalam mengadakan semua program bersama rakyat gombak, katanya”.

Selain daripada itu, YB Dato’ juga telah memaklumkan kepada semua yang hadir mengenai kelebihan yang telah diterima oleh rakyat yang telah ditadbirkan oleh Kerajaan Negeri Selangor dalam masa 2 tahun lebih pemerintahan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat (PR) dimana rakyat selangor telah menerima sumbangan Khairat kematian sebanyak RM 1000 dan baki RM1500 akan disampaikan dalam satu majlis khas dalam tempoh 60 hari berikutnya oleh Pej. Daerah.

Tujuan manfaat ini diberikan adalah membantu keluarga ahli yang meninggal dunia dalam urusan-urusan yang berkaitan seperti menyelesaikan bayaran keseluruhan/sebahagian kos pengebumian, menyelesaikan hutang dan sebagainya.

Katanya lagi, selain daripada itu rakyat selangor juga tidak dikenakan bayaran bil air dibawah RM20 dimana pihak kerajaan Negeri akan membantu membayarnya.

Ibubapa juga boleh mendapat bantuan RM1000 bagi menguruskan kemasukan anak-anak ke IPT dan sebagainya seperti yang termaktub dalam manifestro PRU ke 12. Semua keistimewaan ini diberi kepada semua rakyat selangor tidak kira bangsa, agama atau pemahaman idelogi politik yang berbeza.

Beliau juga berhasrat akan mengadakan 1 program bersama Warga Emas untuk memberi semangat kepada mereka yang telah duji dengan berbagai penyakit kerana jiwa seorang warga emas yang telah diuji dengan kesakitan mereka merasakan kehidupan ini tidak bermakna lagi apatahlagi jika anak-anak tidak memberi perhatian yang wajar kepada ibubapa mereka. Oleh demikian, beliau berhasrat insya-allah akan berusaha untuk mengadakan program motivasi kepada pesakit, warga emas persiapan menghadapi hari tua , katanya.

Bagi merasmikan penyampaian Sumbangan Cenderahati Majlis Ramah Mesra Usia Emas telah disampaikan oleh Y. B Dato’ Hasan Mohd Ali kepada 6 warga emas dan selainnya telah disempurnakan oleh Hj. Wahab Shaarani dan Penghulu Kg. En. Zuraimi B. Mohari.

Penerima sumbangan Cenderahati Mesra Usia Emas Pn. Mahanom Manap 73thn berkata ” Saya melahirkan rasa gembira dan terima kasih kepada pihak Adun Gombak Setia dan semua pimpinan Paktan Rakyat (PR) yang telah banyak membantu meringankan rakyat negeri selangor. Semoga segala sumbangan diberikan sedikit sebanyak membantu rakyat, katanya”.

En. Ismail Md Yunus 68thn yang telah menerima sumbangan tersebut berkata “Alhamdulilah semenjak pakatan rakyat (PR) mentadbir negeri, kita dapati rakyat negeri selangor telah menerima faedah yang banyak seperti yang dijanjikan dalam PRU ke 12 yang lalu dan amat berbeza dalam pemerintahan Kerajaan UMNO/BN selama 50thn memerintah rakyat tidak mendapat faedah apa-apa, kita semua rasa terkilan, ujarnya”.

Jadi saya mewakili pihak rakyat gombak mengucapkan terima kasih kepada Adun Gombak Setia yang telah menjalankan tanggungjawab dan amanah dengan baik kepada rakyat, Semua Pimpinan Gombak, Kerajaan Negeri, Exco-exco, Ahli-Ahli Majlis MPS yang telah menjalankan amanah ini sebaiknya dengan jujur.

Semoga kepercayaan rakyat berikan kepada pimpinan PR akan terus dilakasanakan dan memberi kepuasan kepada semua rakyat, dan kami amat setuju 100% kepada MB Selangor yang sangat membantu rakyat seperti (MES) katanya”.

Hj. Abd Wahab berkata tujuan mengadakan program Ramah Mesra Usia Emas ini adalah untuk membuka minda rakyat warga emas yang tidak mengetahui Skim Warga Emas untuk mendaftar dengan segera agar mereka tidak ketinggalan untuk menerima faedah yang diberikan oleh Kerajaan Negeri Selangor.

Oleh yang demikian kami menyeru kepada semua rakyat harus merebut peluang ini dengan sebaiknya untuk kebaikan mereka dan ahli keluarga mereka, katanya.

Semua rakyat yang hadir telah dijamukan makan petang bersama YB Dato’ Hasan bagi menikmati kekayaan negeri selangor untuk dikongsi kepada rakyat.


Editor : Khaulah Azwar

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI