Sunday, August 16, 2009

Jaga, kita di bulan puasa- Perang Badar berlaku dlm bln ramadhan, jgn jdkan puasa utk tidak berjuang ke jln ALLAH.. SLMT BERJUANG!!!


Mohd Nor Yahya
Sat | Aug 15, 09 | 3:40:06 pm MYT
ImagePENGKALAN CHEPA, 15 Ogos: Para juru kempen dalam pilihan raya kecil Permatang Pasir digesa menghormati bulan Ramadan sepanjang kempen nanti dan mengawal diri agar tidak terjejas puasa masing-masing.

Antaranya mereka diminta tidak menyerang pribadi apatah lagi membuat fitnah kerana perbuatan begitu boleh menjejaskan puasa masing, kata Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Ahmad Yaakub.

�Di pihak Dewan Ulamak berharap pilihan raya kali ini tidak akan berlaku serang menyerang secara peribadi, tetapi ia dilakukan berdasarkan perjuangan parti masing-masing dan keberkatan bulan Ramadhan seharusnya dijaga secara teratur,�ujar beliau.

Puasa adalah ibadah penting dalam Islam. Semasa berpuasa, umat Islam ditegah dari melakukan perbuatan keji termasuklah mengumpat apatah lagi memfitnah orang lain.

Pilihan raya kecil Permatang Pasir akan berjalan dalam bulan Ramadan kali ini yang akan bermula Sabtu depan.

Dewan Ulamak PAS Pusat telah merangka pelbagai program untuk membantu calon PAS dalam pilihan raya kecil N11 Dun Permatang Pasir walaupun ia berlaku dalam bulan Ramadhan, kata Ahmad yang juga timbalan MB Keantan.

Menurut Ahmad, Lajnah Politik Dewan Ulamak yang bersidang pada 8 Ogos baru-baru ini telah menetapkan program seperti ziarah dari rumah kerumah, menyampaikan tazkirah di setiap kawasan peti undi dan membantu jentera parti di peringkat pemuda dan muslimat.

Beliau juga berkata jentera Dewan Ulamak yang akan turun kali ini membantu PRK Permatang Pasir akan ditumpukan kepada bertemu dengan pengundi.

Menyentuh pilihanraya yang diadakan pada bulan Ramadhan, beliau berkata, Islam tidak menegah mana-mana aktiviti harian yang dilakukan asalkan ia boleh membawa kepada kebaikan masyarakat.

�Zaman Rasulullah dulupun pernah berlaku perang Badar dalam bulan Ramadhan dan kekuatan umat Islam ternyata bertambah kuat dalam bulan Ramadhan dan kita juga berharap jentera parti nanti tidak menjadikan alasan berpuasa sebagai untuk mengurangkan aktiviti kempen nanti,�katanya.

�Memandangkan kempen akan berlaku dalam bulan Ramadhan, pihak Ulamak akan menjadikan program bertadarus dan menyampaikan tazkirah sebagai program utama nanti,�katanya lagi.

PAS yang sentiasa berjuang dalam menegakkan hukum-hukum Allah akan menjadikan pilihanraya kecil ini sebagai landasan untuk menyebarkan dasar perjuangan parti dan pendedahan kepada masyarakat bahawa Al-Quran dan Sunnah adalah dasar perjuangan yang dibawa oleh PAS. _

Menentang musuh ALLAH laungkan TAKBIR..ALLAHHUAKBAR!!!..TEGAKKAN ISLAM AGAMA TERCINTA,
AYUH KITA JULANG KEMBALI ISLAM PASTI GEMILANG...
No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI