Tuesday, June 16, 2009

Tanda-Tanda Meninggal Dalam Keadaan Buruk

Gambar Hiasan

Pertama : Kemunafikan- Riyak dan mohon perlindungan dari ALLAH swt. orang yang munafik adalah yg suka melakukan kebohongan di dunia dan akhirat dan tempatnya di neraka.


Kemunafikan terbahagi kpd 2 iaitu:-


i) Munafiq keyakinan - Pelakunya akan menempati nerka yg kekal selama2nya

ii) Munafiq perbuatan- melakukan dosa2 & kesalahan yg besar akan dihitung diakhirat nanti


Rasullah saw bersabda " Brgsiapa berbuat riyak, maka ALLAH akan melakukan riyak kpdnya, dan brgsiapa yg memperdengarkan kesalahan org maka ALLAH akan memperdengarkan kesalahannya" {Hr. Muttafaq Alaih}


Yg Dimaksudkan adalah org yg lbh mencintai riyak, sum'ah, kemasyhuran dan sombong, ALLAH akan memperlihatkan kesalahn dirinya, kita mohon perlindungan dari perbuatan tersebut dan kita minta kpd ALLAH kesihatan & ampunan didunia dan akhirat.


Kedua : Selalu Mencintai Kehidupan Dunia - Sesungguhnya hubugan manusia sesama lebih cenderung mencintai dunia dan kebencian mereka terhadap dunia dan kunjungan mereka hanyalah utk dunia, hanya org2 yg ALLAH rahmati.


Sekarang org hanya berjln, membincangkan masalah makanan berupa roti, kenderaan, anak, rumah, kedudukan dll, akan tetapi bila kita bertanya :-


i) Apa yg telah kamu sumbangkan kpd ISLAM pd zaman sekarang ini??

ii) Dimana kamu berada utk membantu ISLAM??

iii) Dimana kamu berada utk melakukan dakwah & membantu agama??


Salah seorg India dari jemaah yg berdakwah & bertabligh sampai ke Amerika utk memperbincangkan para pemuda muslim Arab ia tidak menjumoai seorg pun yg melakukan kebaikan.


Saya dtg dari India tatkala saya mendengar bahawa sunah Rasuallah saw telah hancur dgn maksud bahawa saya dtg utk memadamkan sunnah yg terbakar yg mana kamu wahai org2 Arab tkh membakarnya.


Maka kita bertanya kpd diri kita masing2:-

i) Apakah kita terluka berjihad di jln ALLAH??

ii) Apakah kita menangis takut kpd ALLAH??

iii) Adakah kita telah megeluarkan harta kita ke jln ALLAH??

iv) Ataukah kita mempertaruhkan dunia yg rendah ini dgn menyampingkan kehidupan akhirat??


Saya sering meminta kpd ALLAH agar selalu memberi kekuatan bangun qiammualail dgn memohon pd ALLAH dari kelalaian, memberikan persiapan akhirat dengan membuka jendela kebajikan.


Maka jendela kebajikan sgt bnyk sekali antaranya:-


i) Hendaklah kamu bersedekah;

ii) Melakukan dakwah melalui ILMU diantaranya menyebarkan kaset ISLAM dan memberikan

manfaat bg kehidupan muslim; dan

iii) Melakukan kerja-kerja kebajikan dll


Ketiga : Selalu mendapatkan derhaka dari ALLAH seakan sebahaigan mereka mndptkan jaminan tidak akan mendptkan seksa ALLAH.


Sebahagian mereka bila diberikan nasihat berkata " Rahmat ALLAH sgt luas dan ALLAh tidak mengajarkan kpd kami hanyalah kebaikan. mereka membuat hadith2 mahudhu" sesuai dgn keadaan mereka..mereka berkata bahawa Rasuallah saw menjamin akan memasukkan umatnya ke dlm syurga dan saya termasuk dari mereka"


Ada org berkata " Tiada Tuhan selain ALLAH, ia akan masuk syurga, maka saksikanlah ucapanku wahai bukit, batu, pohon ssghnya tiada TUHAN kecuali ALLAH!"


Org ini tidak mengetahui bahawa hadit2 ini memiliki peraturan dgn syarat2 yg harus berlangsung dgnnya, jika perkataan ini berdiri sendiri maka belunlah cukup.


Keempat : Lalai zikir kpd ALLAH swt- maka perbuatan yg paling sulit utk diucapkan oleh org2 lalai adalah berzikir kpd ALLAH, maka mereka akan mndpt perhitungan diakhirat.


Jika dtg salah 1 dari mereka mengambil dan membaca Al-Quran di hari Jumaat ia hanya menerima sgn tangan kiri dgn berjabat tangan, begitulah yg dilakukan hingga jumaat berikutnya.


Kelima: Memperlambatkan taubat dan mengaakhirkannya dan menundakan taubat- Ini akan membuat disa di pandangan mata akan menjadi lebih kecil, berlebihan dalam harapan akan membuat seseorg hanya sebagai keyakinan belaka dan manhaj dalam hidup.


Org yg spt ini selalu memuji dirinya sendiri apabila disibukkan dengan taubat amak ia berkata "Saya akan bertaubat. ini adalah tanda bg org yg melakukan kedustaan & mohon lindungan ALLAh dari perbuatan yg buruk.


Demikian itu yg diucapkan oleh sebahagian org mulia bahawa org yg selalu menanam dalam perkataannya Kalimat (Saufa) maka akan tumbuh bgnya (Laita) amaka berbuahlah (La'ALLA) dan buahnya adala kesengsaraan dan penyesalan.


Allah swt berfirman terhadap musuh2nya "Biarkanlah mereka di dunia ini mkn bersenag2 & dialalikan olehangan2 kosong, maka kelaka mereka akan mengetahui (akibat perbuatan mereka) {Al-Hijr"3}`


Maksudnya dari ulhihimulamal bererti : panjang ajal & mereka mengakhirkan hingga ALLAH memberitahukan kpd mereka. dan bersegeralah taubat dgn sebenarnya TAUBAT, sebelum dtg keoncangan dan cabut nyawa. Jgnlah kamu menghina perbuatan sedikit pun dan hanya saja perbuatan akan diakhiri dengan kematian.


Sebahagian mereka tidak bertaubat hingga dtgn ajalnya ia menyesali sebagaimana yg diriwayatkan dari sebahagian khalifah tatkala dtg kpdnya maut ia menangis & berkata " saya tidak tahu kalau mati pd usia muda, jika saya tahu mati pd usia muda nescaya sya akan bersegera bertaubat kpd ALLAH.


Adakah ia memiliki perjanjian kalau meninggal pada usia tua?? maka mintalah kpd ALLAH yg memiliki ketentuan & kunci2 hati, ia kan memberikan kpd kita pintu taubat, ia mengilhamkan kita petunjuk dan menghindarkan keburukan dari diri kita & semoga ALLAH akan memberikan rahmatnya kpd kita semua..


ALLAH maha mengetahui selawat dan salam kita aturkan kpd Nabi Muhammad saw sekeluarga & para sahabatnya.. waallahhualam.


Rujukan Kitab terbtan Lah Tahzan

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI