Tuesday, June 23, 2009

Ahlan Wahsahlan Rejab.. Selamat Beramal

Salam, alhamdulilah pd esok 23hb Jun, 2009 akan kita bertemu kembali bln yg penuh dgn keberkatan dlm ISLAM. 3 Bln yg sgt2 dinantikan bg org2 yg beriman utk merebut meningkatkan ibadat iaitu Rejab, Syaaban, Ramadhan. semoga dgn bertemu bln ALLAH, Bln Kekasihnya dan Bulan Umat ISLAM ini akan mentarbiyahkan diri kita utk perbaikikan diri dan amal kita utk menjadi insan rabbani, insya-allah.. Dgn itu ana ambil kesempatan buat semua keluarga, shbt2 seperjuangan dan semua pengunjung Selamat menyambut bln Rejab, mohon maaf zbn jika tersasar bahasa selama ukhwwah terjalin..
Sedikit tazkirah utk kita mempersiapkan diri utk mengerjakan puasa2 sunat sebeleum berhadapan bln Ramdhan.. insya-allah..
Rejab secara bahasa bermaksud mengagungkan atau memuliakan. Bulan Rejab merupakan bulan yang ke tujuh dalam kalendar hijrah. Ia dinamakan Rejab kerana orang-orang Arab pada zaman jahiliah memuliakan bulan ini lantas mengharamkan apa jua bentuk peperangan pada bulan ini.
Di antara kabilah Arab yang ekstrem dalam mengagungkan bulan Rejab ini adalah bani Mudhar.Di dalam kalendar umat Islam terdapat dua belas bulan yang mana Allah S.W.T. telah memuliakan empat bulan darinya.
Firman-Nya:Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati. Ketetapan yang demikian itu ialah agama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar larangan-Nya) ; dan perangilah kaum kafir musyrik seluruhnya sebagaimana mereka memerangi kamu seluruhnya; dan ketahuilah sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang bertaqwa.
“ al-Tawbah (9) : 36Imam al-Qurthubi berpendapat tafsiran maka janganlah kamu menganiaya diri kamu di dalam ayat di atas bermaksud jangan seseorang itu menjadikan apa yang diharamkan pada bulan ini halal dan janganlah mengharamkan apa yang halal.
Jika firman-Nya di atas hanya menunjukkan terdapat empat bulan yang dihormati dalam setahun maka sabda Nabi s.a.w. ini memperincikan lagi tentang nama bulan-bulan tersebut Sesungguhnya zaman itu akan terus berlalu sebagaimana saat Allah menciptakan langit dan bumi. Setahun itu ada dua belas bulan.
Empat di antaranya ialah bulan-bulan yang haram, tiga di antaranya ialah berturut-turut, iaitu bulan-bulan Dzulqaedah, Dzulhijjah dan Muharram.
Bulan Rejab adalah bulan Mudhar (nama satu kabilah) yang terletak di antara Jamadilakhir dan Syaban. “ Hadis riwayat Imam al-Bukhari, no: 4662Ternyata bulan Rejab termasuk dalam bulan-bulan yang telah dimuliakan oleh Allah S.W.T..
SELAMAT BERAMAL, MOGA AMALAN KITA DITERIMA OLEH ALLAH SWT HENDAKNYA, INSYA_ALLAH..

No comments:

Post a Comment

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI